Агресията се увеличи при двойките, затворени от пандемията между четири стени, отключи се друг тип взаимоотношения, обясняват актрисите С кръв и

...
Агресията се увеличи при двойките, затворени от пандемията между четири стени, отключи се друг тип взаимоотношения, обясняват актрисите С кръв и
Коментари Харесай

Актриси с кръв и синини, за да покажат лицата на жени, насилвани у дома

Агресията се увеличи при двойките, затворени от пандемията между четири стени, отключи се различен тип взаимоотношения, обясняват актрисите
С кръв и синини 5 актриси показват съпричастност към дамите, които са жертви на домашно принуждение.

Фотографиите на Йоана Буковска-Давидова, Десислава Бакърджиева, Биляна Георгиева, Дария Симеонова и Силвия Петкова, които демонстрират по какъв начин наподобяват жертвите, чиито белези постоянно остават скрити от обществото, могат да се видят до другата неделя в столичната градина “Кристал ”. 

“Включих се, тъй като експанзията като че ли се усили през последните две години. Не е единствено поради пандемията. Явно взаимното общуване на двойките, затворени сред 4 стени, отключи различен вид взаимоотношения ”, разказва Деси Бакърджиева. Според нея тематиката за домашното принуждение не би трябвало да бъде подценявана, тъй като прекомерно постоянно се случват убийства на дами от техните съпрузи или другари. 

“За тези неща би трябвало да се приказва. Тази съпричастност на обществото би могла да донесе на дамите храброст да потърсят помощ. А в случай че тази кампания спаси най-малко една жена, жертва на насилие, то ще си е коствало ”, уверена е Дария Симеонова, която незабавно се съгласила да се включи в изложбата. 

“Всеки може да помогне. Когто станеш очевидец на сходно нещо, задоволително е ти да бъдеш съпричастен, даже и като неизвестен в обещано дело, това ще помогне за разрешаването на случая. Защо би трябвало да си мълчим? Трябва да стигнем до ликвидиране ли, че да има някаква смяна? ”, поучава Бакърджиева. Според нея идващият стадий на домашното принуждение у дома над дамите, е децата да го ползват в учебно заведение.

“Има доста случаи на деца, които се бият в класната стая или в двора, тъй като са видели този противен образец у дома и мислят, че е нещо обикновено ”, обяснява актрисата. Според нея постоянно се случва жена, жертва на принуждение, да отиде в полицията, да покаже здравно какви контузии има, и да даде показания против насилника. Но след два дни да се върне и да каже, че се е объркала.  “Това е от позор и боязън. Агресорите се хранят прочувствено, насилвайки слабия пол.

Когато видят, че човекът насреща стартира да се окопитва, те го заплашват

Казват, че ще наранят фамилията, околните му, няма да го пускат на открито, ще го унижат, ще го съсипят освен прочувствено, а и физически. Затова дамата се помирява - от боязън за околните ѝ ”, уверена е Деси Бакърджиева. 

И за двете актриси провокативната галерия е метод да отвори очите на обществото, да напомни, че този проблем съществува и всеки може да помогне.

“Борим се дамата да бъде предпазена и полицията да работи бързо. Агресорите може да бъдат спрени. Стига да има даже един очевидец, насилникът може да си понесе следствията ”, смята Деси Бакърджиева. 

Изложбата “Не си сама ” е част от акция, която среща евентуални и действителни жертви, обществото и институциите с домашното принуждение. “Белезите ” на актрисите са гримирани от Антония Дончева - Доня, основател на плана. Част от него са и фотографът Енчо Найденов, режисьорите Никола Копаров и Георги Спиров и психоложката Радка Николова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР